Licenca na utepae

Ne sećam se kada sam poslednji put dobio licencu za rad od Karate Federacijie Srbije. I zašto bi? Zanima vas zašto?

Redom.

Prvo, novac koji se uplaćuje za licencu ne ide na račun KFS već na račun regionalnog saveza. Dakle, ja uplaćujem novac Beogradskom karate savezu koji nije nadležan da mi izda licencu (ili možda jeste, na to tek treba naći dobar odgovor).

Drugo, jednom licencirani treneri bi trebalo da obnavljaju stečenu licencu na godišnjem nivou uz par stručnih usavršavanja. To je trenutna situacija, a onda me zanima kako to da nekolicina redovno bude prisutna na tim usavršavanjima a opet, nekolicina ne bude (budu pametniji od nas) jer, hej, niko neće dobiti licencu pa zašto da se cimaju onda oko usavršavanja ili učenja novih “veština”.

Treće, potpuno je razumljivo da se sudije svake godine iznova licenciraju, usavršavaju, testiraju, pregledaju.. Na poslednjem seminaru, koji je bio fenomenalan jer nam je (trenerima i takmičarima) ukazao na to koliko su naše sudije ozbiljne i koliko nekima od njih nije mesto ni u hali a kamoli na tatamiju. Seminar je vodio Roland Lowinger, predsednik sudijske WKF komisije. Dakle, kralj među sudijama. Skidam kapu onome koji ga je doveo da nam “pojasni” ko nam sudi deci. Jedina mana ovog seminara je bila to što je organizovan na praznik, koji se kod nas zove Velika subota, dan pre Uskrsa…

I sad, se postavlja veliko pitanje. Hoće li iko od nas dobiti parče papira na kome piše licenca za godinu tu i tu, ili će opet biti neki test ili će Beograd da uskoči i napravi neke svoje licence ili su oni koji su odmarali na Veliku subotu ipak bili pametniji od svih nas zatucanih karatista koji smo proveli 8 sati na seminaru?

PS. za one koji se interesuju licencu za rad, nama školovanim trenerima, daje diploma škole uz (koliko je meni poznato) uslov da je završni rad iz oblasti karate sporta. Ima nas koji i to imaju..